skip to Main Content

İstenmeyen E-postalar: SPAM

Posta kutunuza sıklıkla aşağıdaki türde e-mail’lerin geldiğini biliyorsunuzdur. İşte bir spam örneği…

‘Bir hasta çocuk var. Bu maili ne kadar çok forward (iletirseniz) ederseniz bir kuruluş bu çocuğun tedavisi için o kadar para verecek’ yada “Şu postayı şu kadar kişiye gönderirseniz tüm dilekleriniz yerine gelecek… gibi

Bu postalar, e-mail adresi toplayıcıları tarafından gönderilmektedir. Amaç sizin ve göndereceğiniz kişilerin adreslerini toplamak ve posta kutunuzu istenmeyen reklam mailleriyle doldurmaktır.


Buna ve benzerlerine alet olmamak için aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

SPAM nedir?
SPAM’cilere alet olmamak için ne yapmak lazım?

Sürekli aldığımız ‘bu mesajı bilmem kaç kişiye yollarsanız, x kuruluşu mesaj başına X dolar verecek’
Veya: ”size gelen bu mesajı en az 15 kişiye göndermezseniz başınız dertten kurtulmayacak”,
‘Bu bir tantradır, on beş gün içinde şu kadar kişiye gönder’,
‘bu sitede Atatürk’e hakaretler edilmektedir,
20.000 kişi birikince kapatılacaktır’

türünden e-postaların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur ve SPAM olarak adlandırılır.

SPAM kapsamındaki diğer tip e-postalar, ürün satış ilanları, zincir mektuplar, virüs uyarıları, dünya bilmem kimler birliği olarak zavallı Afgan kadınlarına veya bilmem kim kuruluşunun dünyayı zehirlediğine vs. yönelik imza kampanyaları, bilmem ne adresinden alınacak program ile surf yaparken para kazanacağımızı anlatan postalar…

Microsoft’un yeni programlarına koyduğu bir kodla bütün e-postaları izlemesi, sinemada iğne ile AIDS kapanlar veya böbrekleri çalınanlarla ilgili hikayeler, (ki hepimiz bu ve benzer mesajlara alet olduk) devam ediyorum… Zavallı hasta bir çocuğun  gönderdiği e-postanın her atılışında bilmem kaç kuruş para kazanacağı ile ilgili postalardır.

Şuna dikkat edilmlidirki, hiç bir kurum veya kuruluş bir maili takip edipde bir şahsa yada yardım kuruluşuna para vermez. Sayısız kişiye gönderdiğiniz mail’ler hiç bir yardım kuruluşuna para girişi sağlamaz.

Daha sonra bu posta adreslerine (genelde illegal) ürün ilanları gelmektedir. Bu tür ilanların sonundaki ‘çıkmak için [email protected] veya [email protected] vs adresine ‘Remove başlıklı bir e-posta göndermeniz yeter’ yazısı KESİNLİKLE ciddiye alınmamalıdır.

Genelde bu tür remove cevapları dikkate alınmamakta, hatta e-posta adresinin doğruluğunu kontrol etmekte kullanılmaktadır.

Kullanıcının isteği dışında gönderilen bu tür e-postaların hepsine SPAM adı verilir ve gerek e-posta adreslerinin gereksiz şişmesine, gerekse İnternet trafiğinin (şu anda bir problem teşkil etmese de yakın gelecekte) artmasına yol açarak,gereksiz bir yük oluşturmaktadırlar.

Ayrıca bir başka nokta daha var.

Sizin maillerinizin bununla ne ilgisi var? Siz burada belirtilen tür mailleri zaten hiç atmıyorsunuz.

Sizin attıklarınız zararsız/komik yazılar,karikatürler, ve üstelik SADECE KENDİ ARKADAŞ ÇEVRENİZDEN BİR KAÇ KİŞİYE ATIYORSUNUZ.

Aslında sizin kontrolsüz attıklarınızla, yukarıda belirtilen SPAM maillerin hiç bir farkı yok.

Sizin yolladığınız mail de o arkadaştan bu arkadaşa gezinerek, en sonunda ‘Tok’ kısmında 100 kadar arkadaşın adını içererek, bu adresleri toplayan birinin eline geçebilir.

Sonuç? ‘bu kişiler benim mail adresimi nerden buluyor?’ dediğiniz olmadı mi hiç?

Peki bundan kurtulmanın bir yolu yok mu?

Var. Aslında bu iğrenç durumdan kurtulmanın, çok kolay, çok kısa ve çok da zahmetsiz bir yolu var.

Birden çok kişiye mail atıyorsanız,

MAIL ATTIGINIZ KİSİLERİN ADRESİNİ ‘BCC’ (gizli) KISMINA YAZMAK.

BCC (gizli) nedir ?

BCC(gizli) , ‘Blind Carbon Copy’.

BCC”nin ‘CC”den ve ‘To”dan farkı:
BCC’ ye yazılan adreslerin KİMSE TARAFINDAN GÖRÜLEMEMESİDİR.

Yani birden fazla kişiye yolladığımız maillerde,

ARKADAŞLARINIZIN ADRESLERİNİ BCC’YE YAZMAK BU SORUN için KESİN ÇÖZÜMDÜR. 100 Kişiye birden mail gönderseniz dahi gönderdiğiniz kişi sadece kendi e-mail adresini görecek, diğer gönderdiklerinizin mail adresini göremeyecektir.

Bir e-maili arkadaşınıza iletirken (forward) mesajın içinde bulunan bütün e-mail adreslerini silin.

Ayrıca… ‘forward’ ettiğiniz maillerin konu kısmındaki … FW: … Fwd: İlt: … Fwd:İlt:Fw: … yazılarını

ve mail yazım bölümündeki

—Orijinal Message— ‘kısmını da siliniz… ve yukarıda da belirttiğimiz gibi onlarca arkadaşın e-mail adreslerini mutlaka siliniz.

Hem yollanan maillerin içeriği gereksiz satırdan kurtulacaktır.

Böylece okunması kolaylaşacak, hem de mail adresi hırsızlarının işi zorlaşacaktır.

Şu an, dolaşımda olan epostaların yaklaşık %80’i reklam amaçlı ve zincir postalardan oluşan izinsiz gönderilen spam’lardır. Ancak bu postaların çoğu sunucularda ve bilgisayarınızın e-posta yazılımlarında bulunan antispam yazılımları sayesinde siz görmeden çöp olarak işaretlenir.

Bir istatistik vermek gerekirse, 2011 yılında, ASO Reklam eposta sunucularına gelen ve burdan kullanıcılara dağıtılan epostaların  %84’ü SPAM POSTA olduğu tespit edilip, antispam yazılımları tarafından kullanıcıya teslim edilmeden silinmiştir.

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top
Ara