skip to Main Content

marka tescil, marka başvurusu

Bir işletmenin hizmet ya da ürünlerinin diğer işletmelerin mal ve ürünlerinden ayıran simge ve isimlere marka olarak adlandırılır. Bu simge için başvuru yapan kişiler için tescil edilmesi işlemine de Marka Tescili denmektedir.

Markalar, şekiller, logolar, sayılar, sloganlar  ya da her türlü isim olabilir. Marka tescil yapılabilmesi için marka tescili yapılacak isim yada simgenin diğer marka ve isimlerden ayrılması gerekir.

Malları veya hizmetleri ayırtetmek için kullanılan ayırt edici kelimeler, harfler, rakamlar, çizimler, resimler, şekiller, renkler, logolar, etiketler veya bunların kombinasyonları marka olarak tescil edilebilir. Bazı ülkelerde reklam sloganları da marka olarak kabul edilir ve ulusal marka ofislerinde tescil edilebilir. Sayıları gün geçtikçe artan bazı ülkeler tek renkler, üç boyutlu işaretler (ürünlerin veya ambalajların şekilleri), ses markaları veya kokular gibi marka türlerinin de tesciline izin vermektedir. Bununla birlikte, pek çok ülke yalnızca gözle algılanabilen veya grafiksel olarak gösterilebilen işaretlere izin vererek nelerin marka olarak tescil edilebileceği konusunda sınırlandırmalar getirmiştir.

Marka Tescili Türk Patent Enstitüsüne kayıtlı resmi vekiller tarafından yapılır. Tescil süreci yaklaşık 1 yıldır. Ancak başvuru esnasında alınacak marka başvuru belgesi, bir çok işlem için yeterli olabilmektedir. Örneğin com.tr alan adı almak için marka başvuru belgesi (sonradan marka tescil belgesinin de gönderilmesi şartıyla) yeterlidir.

Marka tesciline konu olan sayı, simge yada ismin başvuru yapılmadan önce kontrolünün dikkatlice yapılması gerekir. Yanlış marka başvurusunun önüne geçmek, zamandan tasarruf ve gereksiz maliyetleri azaltmak için bu oldukça önemlidir.

Türkiye’de faaliyet gösteren tüm kurum, kuruluş ve kişiler marka sahibi olabilirler. Marka başvurusu, başvuru sahibinin vereceği belge ile anlaşmalı olduğumuz hukuk ofisleri tarafından yapılmakta ve kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.

Marka tescil süreci, tescile konu olacak markanın tespiti ve sorgulanması ile başlar. Gerekli belgelerin temini ile online başvuru yapılır. Türk Patent Enstitüsü nceleme yapar ve markanın tescil edilebilir olup olmadığını bildirir. Daha sonra resmi marka bülteninde ilan edilerek, başvuru sahibine marka tescil belgesi gönderilir ve marka koruma altına alınmış olur.

Genel olarak marka tescil süreci;

  • Başvuru sizin adınıza 1-2 iş gününde yapılır.
  • Türk Patent Enstitüsü 1-2 ay içinde şekilsel inceleme yapar
  • TPE 6 ay içinde hukuksal inceleme yapar
  • 3 ay içinde resmi marka bülteninde ilan edilir
  • Sonraki 2 ay itiraz sürecidir. İtiraz olmazsa tescil gerçekleşir.
  • Ücretler için bizi arayabilirsiniz.

1. Bir Marka Adının Tescili

Şirketinizin adını ticari marka haline getirerek, markayı ve marka itibarını korumanız gerekir.  Türkiye’de marka tescili süreci, aşağıdaki şeylerden herhangi birini veya hatta aşağıdakilerin bir kombinasyonunu ticari marka haline getirebilmeniz için artık mümkün ve uygundur:

  • Harf
  • Kelime
  • Sayı
  • Cümle
  • Grafik
  • Logo

veya bunların kombinasyonu


2. Ticari Marka Tescili

Ticari marka sicilinin merkezi Ankarada’dır. Bir ticari marka tescil edilirken, belirli yasalara uygun tescil edilir. Bu süreçte sicil, tescil işaretini kaydetmeden önce yasaların  tüm koşullarını karşılayıp karşılamadığını kontrol edilir.


3. Ticari Marka İçin Kimler Başvurabilir?

Marka Tescil formunda, adı başvuru sahibi olarak geçen kişi, marka başarıyla tescil edildikten sonra marka sahibi olarak ilan edilecektir. Herhangi bir şahıs, bir şirket belirli bir ticari markanın tescili için başvuruda bulunabilir.


4. Bir Ticari Marka Nasıl Kaydedilir

Bir ticari markanın tescili, ticari markaların tescili tarafından yapılır. Bir ticari marka kaydetmeyi planladığınızda, ilgili birkaç adım vardır.

  • Bir ticari marka seçimi:Şirketinizi temsil edecek benzersiz ve ayırt edici bir marka seçmeyi unutmayın. Diğer önemli nokta, hangi sınıfa ait olduğunuzu belirlemektir. Şu anda, ticari markanın tescil edilebileceği 45 mal ve hizmet sınıfı vardır. 1-34 sınıfları mallar ve 35-45 sınıfları hizmet içindir. Sınıf listesini burada bulabilirsiniz
  • Daha önce tescil edilmiş mi?Markanızı seçtikten sonra, seçtiğiniz markanın zaten kayıtlı bir markaya benzer olup olmadığını kontrol etmek için bir arama yaparız. Bunu, Kontrolör genel patent, tasarım ve ticari markaların çevrimiçi web sitesine giderek kendiniz de yapabilirsiniz. Web sitesinde, genel arama yapma seçeneği bulabilirsiniz. Ya da sizin için sadece aramayı yapmakla kalmaz, aynı zamanda tüm süreçte size yardımcı oluruz.
  • Marka tescil formunu doldurmaTicari marka başvurusunda gerekli formları doldurur, ön ödemesini yaparak TPE’ye göndeririz.
  • Marka tescil ücretleriMarka tescil ücretleri sınıf sayısına göre değişmektedir. Öncelikler bir başvuru ücreti, sınıf sayısına göre sınıf ücreti ve yayında sonra tescil belgesi içni bir marka tescil ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücretler sürekli değiştiği için güncel fiyat bilgisi için bizi arayabilirsiniz.

5. Çevrimiçi Marka Tescil Prosedürü

  • 1. Adım: “Yeterince tuhaf” bir marka adı için internette sörf yapın Bu, yeni başlayanlar için akılda kalıcı, modaya uygun ve ilginç bir marka adı elde etmenin kısa ve en iyi yoludur. Tuhaf ve ilginç bir marka adı seçmek kesinlikle akıllıca bir harekettir çünkü genel isimlerin çoğu zaten birinin elinde olacaktır. Ayrıca, belirli bir adı sıfırlamak, halihazırda kullanımda olan bir marka adını seçmediğinizden emin olmak için hızlı bir araştırma süreci gerektirir. Buradaki en iyi bölüm, kendinize benzersiz bir marka adı oluşturmak için bazı sözcükleri jenerik sözcüklerin bir karışımıyla türetebilmenizdir.
  • Adım 2: Ticari marka başvurusu hazırlama Online marka tescili için başvuru ile birlikte ticari firma belgelerinizi göndermelisiniz. İmza silküsü, vergi levhası ve ticaret sicil gazetesi.
  • 3. Adım: Marka tescil başvurusunun doldurulması Form online olarak doldurulur.
  • Adım 4: Marka başvurusu sürecinin incelenmesi Başvuru gönderildikten sonra, Tescil Ettiren, marka adınızın mevcut yasaya uygun olduğu belirli şartlara uyup uymadığınızı kontrol edilir. Ayrıca, tescil için mevcut veya bekleyen markalar arasında herhangi bir çatışma veya anlaşmazlık olmamalıdır.
  • Adım 5: Markanızın Türkiyede Ticari Marka Dergilerinde yayınlanması İnceleme sürecinden sonra sicil memuru markanızın adını yayınlayacaktır. Bu kesinlikle marka tescilinin en önemli kısmıdır ve yayın tarihinden itibaren 3 ay (yani 90 gün) veya bazı durumlarda 120 gün içinde itiraz süreci bulunur.  Daha sonra marka adınız tescillenir.
  • Adım 6: Ticari marka tescil sertifikasının düzenlenmesiTescil Ettiren, öngörülen 90 günlük süre içinde herhangi bir itirazda bulunulmazsa, ticari marka başvurunuzu kabul edecektir. Sertifikanızı aldığınız andan itibaren, marka adınızın yanında tescilli ticari marka sembolünü (®) kullanabilirsiniz. Bu nedenle, bu blog gönderisiyle, yeni başlayanların bile bir marka adı oluşturma ve tescil etme ile ilgili her şeyi anlayabileceğini düşünüyoruz.

6. Başvuru durumu

Başvurunun yapıldığının onayını aldıktan sonra bir tahsis numarası alacaksınız. Bu tahsis numarası ile başvurunun ilerlemesini çevrimiçi olarak kontrol edebilirsiniz. Bu zaman alacaktır, eğer dosyalama ile ilgili herhangi bir sorun yoksa, başvurunuzun 18-24 ay içinde onaylanıp onaylanmadığını öğreneceksiniz. Bir sorun varsa, bu daha uzun sürebilir.


7. Kayıt

Ticari markanız onaylandıktan sonra, tescil size bir ticari marka tescil belgesi verecektir. Bu, ticari markanızın tescil edildiğini ve artık korunduğunu resmi olarak onaylayacaktır. Kayıt, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle geçerli olacaktır. Bu süreden sonra markayı tekrar yenileyebilirsiniz. Yenileme süresiz olarak yapılabilir.


8. Türkiye’de Ticari Marka Tescilinin Yararları

Ticari marka, ürünlerinizin veya hizmetlerinizin tanımlanması için bir etiket veya rakam veya renk kombinasyonu olabilen benzersiz bir sembol veya işarettir.

Ticari marka, sizin ve bir üçüncü tarafın ürünlerinizi ve hizmetlerinizi rakibinize ait olanlardan ayırt etmenize olanak sağlar. Bununla birlikte, coğrafi adların, yaygın adların, yaygın ticari kelimelerin ve genel kısaltmanın ticari marka olarak tescil edilemeyeceğini akılda tutmak faydalı olacaktır.

Benzersiz olmasının yanı sıra, bir Ticari Markanın kullanımı kolay olmalı, ürünlerinizi pazarlanabilir hale getirmeli ve ürünleriniz için marka bilinirliği yaratmalıdır. Ticari marka tescilinin, sahibine çeşitli avantajları ve faydaları vardır:

  • Yasal koruma: Ticari marka tescili üzerine, Ticari Markalar fikri mülkiyet olarak sınıflandırılır ve bu nedenle ihlale karşı korunur. Ticari marka tescili, temsil ettiği mal veya hizmetin “Sınıfı” ile ilgili olarak ticari markanın kullanımına münhasır bir hak verir. Tescilli bir markanın izinsiz kullanılması durumunda, ülkedeki ilgili mahkemelerde ihlalin giderilmesini talep edebilirsiniz.
  • Ürün farklılaştırması: Ticari marka tescilleri, temsil ettikleri mal veya hizmetlerden farklıdır. Ticari marka, ürününüzün rakiplerinizin ürünlerine göre farklılaşmasını sağlayacaktır. Ayrıca, ticari marka tescili, bu şekilde temsil edilen tüm mal veya hizmet sınıfları için geçerli olacağından, ürünlerinizin belirgin bir şekilde tanımlanmasına yardımcı olacaktır. Müşteriler, farklı ticari marka taşıyan ürünleri benzersiz bir şekilde tanımlar, böylece ürününüz için bir müşteri tabanı oluşturur.
  • Marka tanınırlığı: Müşteriler bir ürünün performansını, kalitesini, özelliklerini vb. bu ürünleri üreten şirketle ilişkilendirir. Ürünü genel olarak tescilli bir ticari marka olacak logo ile tanımlarlar. Ticari marka tescili, ürünleriniz ve hizmetleriniz için marka tanınırlığını kolaylaştırır. Aynı zamanda marka ile ilişkili iyi niyet yaratır. Böylelikle markanız tanınır ve zamanla bir piyasa değeri taşır. Marka bilinirliği, sadık müşterileri korurken yeni müşterileri memnuniyetle karşılar.
  • Bir varlığın oluşturulması : Ticari marka tescili, bir ticari işletme için bir varlık oluşturur. Ticari marka, muhasebe ve gelir vergisi açısından maddi olmayan duran varlık olarak kabul edilir. Ticari markalar fikri mülkiyettir ve temsil ettikleri ürünlerle ilişkili bir değer taşır. Ticari markalar satılabilir, franchise verilebilir, devredilebilir veya ticari olarak başka herhangi bir şekilde kullanılabilir. Ticari markalarla ilişkili değeri veya maliyeti hesap defterlerinde tanıyabilir ve ayrıca amortisman için bir kesinti talep edebilir ve bunlardan elde edilen geliri tanıyabilirsiniz.
  • İş değerlemesi ve iyi niyet: Tescilli ve ürünlerinizle ilişkili ticari markalar, sektördeki genel ticari değerinizi, itibarınızı ve net değerinizi artırır. Ticari markanız kalite güvencenizi, ürünlerinizin farklı özelliklerini ve kuruluşunuzun misyonunu ifade eder. Ticari markalar, işletmenizin büyümesine katkıda bulunur. Sadık müşterileri elde tutmaya ve işletmenizin iyi niyetini korumaya yardımcı olurlar.
  • Marka tanıma: Türkiye’de kayıtlı Marka bir dosyalama tarihinden itibaren on yıl süreyle geçerlidir. Ancak marka daha da yenilenebilir. Ticari markanızı Türkiye dışında kullanmak veya işinizi Türkiye dışında genişletmek istediğiniz bir durumda, ilgili ülkelerde onay veya ticari marka tesciline ihtiyacınız vardır.
  • İş genişletme: Bir ticari marka, müşteriler ve bir işletmenin ürünleri arasında bir bağlantı kurar. Verimli veya benzersiz ürünlerle bir müşteri tabanı oluşturabilirsiniz. Ticari markanız müşteri tabanını korumanıza ve genişletmenize yardımcı olur. Markanızın tescili, 10 yıl boyunca münhasır kullanım hakkı verir ve ticari gelirlerinizi korur. Ticari kuruluşlar, yeni ürünler sunarak ve işlerini genişleterek bir müşteri tabanının avantajlarından yararlanabilir.”

TPE’nin hazırladığı “Marka Olmak” klavuzunu şuradan inceleyebilirsiniz.

Markanız için tüzel yetkili bildirimi talebi nasıl yapılır?

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top
Ara