Skip to content

E-mail Gönderim Portu (SMTP) 587 olarak değiştiriliyor

Sunucularımızdan e-mail kullanan müşterilerimizin dikkatine…

Türk Telekom, SPAM MAIL gönderimini azaltmak icin bugüne kadar standart olarak kullanılan SMTP 25 portunu 587 olarak değiştirme kararı aldı.

Biz de sunucularımızda hem 25 hem de 587 portunu açarak müşterilerimizin mail gönderme problemi yaşamasını önledik. Uygulama tüm Türkiye’yi kapsadığında 25 nolu port kapatılacak sardece 587 nolu port açık kalacaktır.

Spam gönderiminde dünya ikincisiyiz.

Bağımsız Spam takip kuruluşlarından Spamhaus’un güncel sonuçlarına göre TTNet ADSL, dünyada en fazla spam gönderen dördüncü network’e sahip. Türkiye spam gönderen listenin ikinci sırasında.

Port değişikliği bugüne kadar kullanıcı bilgisi dışında bilgisayarlara bulaşmış trojenlerin bilgisayarınız çalışırken mail göndermesini engeller.

SMTP Nasıl Çalışır, Submission SMTP’ye Ne Sağlar?

Bir SMTP sunucu iki tür hizmet verir; a)Kullanıcıların mail göndermesi , b)Başka mail sunuculardan gelen mailleri kabul etmek.

Benzer şekilde SMTP sunucular kendilerine gelen bir mail üzerinde iki tür işlem yapabilirler

1. Gönderilen mail domaini sistemde tanımlı ise kabul ederler.
2. Gönderilen mail domaini sistemde tanımlı değilse hata dönerler.

Bir de sistemin relaya açık olma durumu vardır ki bu durumda mailin nerden nereye gönderildiğine bakılmaksızın işlem yapılır. Spamciler için bu tip sunucular hazine değerindedir.

Sıkı yapılandırılmış bir mail sunucuda kayıtlı kullanıcılar mail gönderebilmek icin SMTP AUTH(kimlik dogrulama) yöntemini kullanır. Böylece kullanıcı kendisini sisteme tanıtarak istediği yere mail gönderebilir. Bu yöntem spamı önlemede en etkin çözümdür.

Mail sunucu yazılımlarında smtp-auth(kimlik doğrulama) özelliği isteğe bağlı olarak aktif edilir(helo/ehlo komutlarıyla). Dolayısı ile smtp portu üzerinden hem normal kullanıcılar mail gönderme işlemi yapar hem de internetteki diğer smtp sunucuları bağlantı kurarak mail bırakır.

Eğer 25 smtp portu üzerinden zorunlu smtp auth yaptırırsak internet üzerindeki mail sunuculardan mail almak imkansız hale gelir.

İşte burada Submission yardımımıza koşuyor. SMTP’den ayrı bir porttan yine smtp protokolünü destekleyen fakat zorunlu smtp-auth isteyen bir servis çalıştırıyoruz(qmail, postfix, exim vs) ve bu porttan bağlanan kullanıcı mail göndermeden önce mutlaka kendisini tanıtması gerekiyor.

Bu yöntemi kullanan TTNet de 25. portu kapatarak adsl abonelerinden –kendilerinin haberi olmadan-yayılacak spamleri engelliyor. Kullanıcılar SMTP ayarlarını değiştirip mail gönderim işlemini 587. port üzerinden yapacağı için mail gönderimlerinde problem çıkmayacaktır.

Peki submission portunu kullanmaya başlayınca sadece port mu değişecek?

Hayır! Submission , SMTP portundan farklı olarak kendisine bağlanan her kullacıdan zorunlu smtp auth –kendilerinin sistemde tanımlı olduklarını kanıtlamaları- isteyecektir.

Böylece 587 uzerinden sadece mail sunucularda tanımlı kullanıcılar mail gönderebilecek. Spam gondermek isteyen kişiler ilgili sistemde tanımlı değilse mail gönderemeyecekler. Ek olarak worm vs bulaşmış sistemler dışarı doğru SMTP bağlantısı açamayacağından spam gönderemeyecekler.

Yani sistemde iki tane smtp portu açılmış olacak. Bunlardan biri(TCP/25) dışardan mail alımları için(yahoo, hotmail ve diger mail sunucular)digeri (TCP/587)de ADSL abonelerinin mail gondermesi için zorunluy smtp auth gerektirecek bir port.

Bu Yöntem Türkiye Dışından Gelen Spam Mailleri de Engelleyecek mi?

Hayır, zira dışardan gelen spamler yine 25. porttan gelecekler. Ama amaç zaten dışardan gelen spamleri kesmek degil, TTnet’den spam gonderilmesini engellemek.

Bu durumun kısa vadede çözüm olabileceğini sanıyoruz. EN azından şimdiye kadar bilgisayarlara yerleşmiş trojenler e-mail gönderemeyecek. Ancak uzun vadede durum şimdikinden çok farklı olmayacaktır. Trojen / virüs yazılımları 25 yerine bu kez 587 yi kullanmaya baslayacaklardır. Etkin çözümün yine kullanıcının  bu konuda iyi bilgilendirilmesi olacağını düşünüyoruz.

Spam mail konusundaki bilgilendirme yazımızı lütfen okuyun.


Etiketler: smtp portu, 25, yeni smtp 587, spam önleme, spam engelleme, istenmeyen mail, istenmeyen posta, spam posta, yeni smtp portu 587

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top
Ara