Skip to content

Eczaneler ve diğer medikal sektörde karekod (datamatrix) kullanımı

Karekod Eczane uygulaması mevcut durum itibarıyla Türkiye’de zorunlu hale getirildi. Barkod Etiket Pro yazılımı, uygun fiyatı ve çok kolay kullanımı nedeniyle ilaç sektörü tarafından da tercih edilen bir program oldu.

Karekod, Data Matrix adlı kare veya dikdörtgen biçimlerde basılabilen 2 boyutlu barkodun Türkiye’de kullanılan karşılığıdır. Karekod kelimesi ilk defa Beşeri Tıbbi Ürünler Barkod Uygulama Kılavuzunda yer almıştır. Data Matrix’in Türkçe karşılığı olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de ilk defa ilaçlarda uygulanmasına karar verildi. Karekod, 2 boyutlu ve GS1 uyumlu bir Datamatrix barkodudur. Türkiye’deki uygulamayı, birçok ülkenin ilaçlarda Datamatrix uygulamasının izleyeceği beklenmektedir. Türkiye’de uygulamada şu bilgiler bulunur:

 
GTIN: 14 rakamlı Barkod Numarası. EAN barkodunun başına “0″ konularak elde edilir. Sıra Numarası: Her birim ilaç için benzersiz şekilde üreticiler tarafından tespit edilir. Serialize bir numaradır. Son Kullanma Tarihi: Yıl, ay, gün formatında 6 rakamla anlatılan son kullanma tarihi. Parti Numarası: İlacın üretimindeki parti,lot,batch veya eski ifade ile seriyi ifade eden bir rakam.
 
ilaçlar için karekod barkod uygulamasıBu bilgilerle her ürün izlenebilir hale gelmektedir. Türkiye’de karekod uygulaması 1 Ekim 2009 tarhinden itibaren mecburi hale getirilmiştir, bu tarihten sonraki tüm üretimler karekodlu olarak yapılacaktır.
 
Karekod Eczane Uygulaması: Barkod Etiket Pro
 
İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından olusturulan İlaç Takip Sistemi uygulamasinda, yeterli miktarda bilgiyi küçük bir alanda saklamasi ve veri kurtarma imkani bulunmasi sebebi ile ilaçlarda tanimlayici olarak iki boyutlu bir barkod türü olan Data Matrix seçilmistir. Kurum tarafindan yapilan açiklamaya göre, “Karekod” olarak adlandirilan bu barkodlar, Ambalaj ve Etiket Yönetmeligi’nde gereken degisiklikler yapılarak uygulanacaktır.
 
Karekod (datamatrix) barkod etiket uygulamasını Barkod Etiket Pro yazılımı başarılı bir şekilde yapmaktadır. ilaç sektöründe bir çok alanda kullanılar Barkod etiket Pro uygulaması Karekod’un yanısıra 42 farklı uluslararası barkod standardını destekler. 
 
 
 Barkod Etiket Pro ile tek karekod oluşturma.

1- Programı sitemizden indirip bilgisayarınıza kurun ve çalıştırın. 

2- Sol tarafdaki araç kutusundan DATAMATRIX (imleç üzerinde iken isim yazar) butonuna tıklayın.

3- Etiketin üzerine tıklayın.

4- Çıkan barkodun üzerine çift tıklayın

5- Kaynak bölümü Ekran seçeneğini seçin ve karekod barkodun içinde olmasını istediğiniz bilgileri yazın. Ve tamam butonuna tıklayın.

6- Yazıcınızdan yazdırın.

bu barkodu yazıcınızdan yazdırmadan da cep telefonunuzun barkod okuyucusuyla yada standart barkod okuyucularıyla okutup, barkodun içine gömülü olan bilgileri görebilirsiniz.

Bir veritabanındaki bütün verilere toplu Karekod basmak.

1- Programı sitemizden indirip bilgisayarınıza kurun ve çalıştırın. 

2- Ayarlar > Veri bağlantısı linkini tıklayın.

3- Verilerinizin bulunduğu dosyanın formatını seçip ileri butonuna tıklayın. (örn. Excel) 

4- Gözat butonuyla Excel tablonuzu seçin ve ileri butonuna tıklayın.

5- Tablonuzu gördükten sonra TAMAM’ı tıklayın.

6- Sol tarafdaki araç kutusundan DATAMATRIX (imleç üzerinde iken isim yazar) butonuna tıklayın.

7- Etiketin üzerine tıklayın.

8- Çıkan barkodun üzerine çift tıklayın

9- Kaynak bölümü DATABASE seceneğini secin karekod barkodun içinde olmasını istediğiniz alanı yazın. Ve tamam butonuna tıklayın. Önizleme ile kontrol edin.

Tablonuzdaki birden fazla alanı aynı karekodun içine yazmak isterseniz

Kaynak > Script bölümüne gelin.

Formul butonuna tıklayın

Veri alanları – Data – tablonuzdaki alanlar gözükecektir. Tablonuzdaki alanlardan birinin üstüne çift tıklayın. (örneğin DATA.ALANADI1 gözükecektir). İkinci alanı da ilave etmek için araya ‘&’ işareki koyarak ikincisine çift tıklayın. 

Formül kısmında şu gözükecektir. DATA.ALANADI1 & DATA.ALANADI1

bu şetkilde çok sayıda alanı yanyana yazabilirsiniz.

Tamam’ı tıklayın.

10- Yazıcınızdan yazdırın.

bu barkodu yazıcınızdan yazdırmadan da cep telefonunuzun barkod okuyucusuyla yada standart barkod okuyucularıyla okutup, barkodun içine gömülü olan bilgileri görebilirsiniz.

 

Neden Barkod Etiket Programı?

  • Kollanımı kolaydır. Sürükle bırak tekniği ile kullanıcı dostudur.
  • Fonksiyoneldir. İstediğiniz formatta, tarih, numaratör, metin, özel kod, özel simge, özel talimatlar, logo veya fotoğraf basabilirsiniz.
  • Kırtasiyelerde satılan A4 yada farklı boyutlardaki yarım kesim lazer etiketlere baskı yapabilirsiniz
  • Rulo etiketlere, rulo barkod yazıcıları ile barkod basabilirsiniz.
  • Barkod Etiket Programında yüzlerce marka hazır etiket sayfası şablonu yüklüdür.
  • Kendinize özel sayfa etiket ayarlarını yapabilirsiniz.
  • Karekod, EAN12, CODE128, QR Barkod, CODE39 gibi 42 çeşit barkod standardını destekler.
  • Güvenli barkod çizimi özelliği ile hata yapmanıza izin vermez. Bütün barkod okuyucular okuyabilir.
  • Sürekli telefon desteği ile işleriniz yarım kalmaz.

Programı buradan indirin. Bilgisayarınıza kurun ve deneyin.

Ücretsiz süreli TAM SÜRÜM için bizi arayabilirsiniz. Tel: 212 2223801-2221608

 
 
 
 

 İlaç Karekodu
İzlenebilirliğin sağlanabilmesi için her bir ilaç kutusuna tekil bir kayıt numarası atamak gerekmektedir. Bu tekil kayıt bilgisi, ilaç barkod numarası (GTIN:Global Trade Item Number) ve seri numarasının (SN:Serial Number) birleştirilmesi ile elde edilir. Tekilleştirilen bu kayıt bilgisine parti no (BN:Batch Number) ve ürün son kullanma tarihi (XD:Expiration Date) bilgileri de dahil edilerek elde edilen bilgi ilaç kutusu üzerine yazılmalıdır. İlacın kutusuna gerekli olan tüm bilgilerin yazı ve rakamla yazılması çok uzun yer işgal etmekte ve bu bilgilerin sanal ortama aktarılmasının elle yapılması da çok büyük iş yükü getirmektedir. Bu yazma ve okuma probleminin ortadan kaldırması için makinelerin bu bilgileri kolaylıkla okuyabileceği karekod (DataMatrix veya 2D Barcode) teknolojisinin kullanılmasına karar verilmiştir. Bu uygulama Türkiye’de ilk defa ilaçlar için kullanılmıştır. İlaç karekodunda bulunan bilgiler aşağıda belirtillmiştir.
 
Barkod Numarası – GTIN (Global TradeItemNumber – Küresel Ticari Ürün Numarası): Ürünleri dünya genelinde tekilleyen en fazla 14 rakamdan oluşan numaradır.
Seri Numarası – SN (Serial Number): Üreticiler tarafından, her birim/kutu ilaç için ürün bazında tekil olarak belirlenen kayıt numarasıdır.
Son Kullanma Tarihi – XD (Expiration Date): Ürünün güvenli olarak kullanılabileceği son kullanım tarihidir.
Parti Numarası – BN (Batch Number): Üretimde, bir partinin diğer partilerden ayırt edilmesi için kullanılan kayıt numarasıdır.
Bu bilgiler ile elde edilen tekil kod ile her ürün izlenebilir hale gelmektedir. Bu kodların karekoda dönüştürülerek ilaç kutularında kullanılması, ilaçların takibi ve izlenmesi 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren mecburi hale gelmiştir.
 

Etiketler: barkod etiket pro, eczane, eczacı, ilaç sektöründe barkod kullanımı, datamatrix, pdf, karekod kullanımı, eczaneler için barkod programı
 

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back To Top
Ara