GS1 Datamatrix (Karekod) Barkod
GS1, verinin uygulama özelliklerini tanımlayarak GS1 Datamatrix standardını oluşturmuştur. GS1 Datamatrix alanlar ve bu alanların içerdiği veriler, ortamdan bağımsız olarak birlikte değerlendirilebilir.
Ülkemizde özellikle ilaç ve optik sistemlerinde yoğun olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yüzden kolaylık olması açısından programda ayrı bir nesne olarak koyduk. Program GS1 tanımlarını otomatik bularak çizmektedir.
Ayrıntılı bilgi için http://gs1.tobb.org.tr/saglik_kilavuz.doc veya http://en.wikipedia.org/wiki/GS1-128
Datamatrix kod üzerindeki her bir beyaz hücre matematiksel olarak ‘0’, her bir siyah hücre ise ‘1’ değerini taşır (veya, duruma göre tam tersi).Datamatrix kod ‘un 4 tarafından 2 tarafı ‘L’ harfi şeklinde sadece siyah hücrelerden oluşur (finder pattern). Geriye kalan 2 taraf ise belirli bir dizilimde siyah ve beyaz hücrelerden oluşur (timing pattern).Datamatrix kodlar 2-3 mm2 içerisine 50 karakter depolayabilir, ve %20 kontrast oranında dahi (düşük kontrastta) okunabilme özeliğine sahiptir. Silikon yapı üzerinde 300 mikrometre kadar ufak boyutlarda yazılıp okunabilme özellikleri varken, bir ilan tahtası üzerine 1 metre büyüklüğünde de basılabilirler.
Data Matrix kod boyutu 8×8 kareden 144×144 kareye kadar değişebilir.
ASCII karakter setinden 3,116 karaktere kadar kodlama kapasitesi vardır.
Datamatrix kodlar ECC200 hata düzeltme tekniğini kullanır. ECC200, QR Kod tarafından kullanılan Reed-Solomon hata düzeltme tekniği gibi, kod %30 hasara uğramış olsa dahi okunabilmesini sağlar.
Datamatrix okuma hata oranı, taranan 10 Milyon karakterde 1’den azdır.
Özellikleri:
Barkod özelliklerini tasarım ekranında çift tıklayarak değiştirebilirsiniz. Özellikleri programda 3 sekmeye ayrılmıştır.
Barkod:
Autosize | Cell size özelliğini devre dışı bırakarak barkod alanına göre hücre büyüklüğünü ayarlar. |
Format | Barkod hücre çarpanı. |
Mode | Barkodun çizim modu. |
FNC1 Giriş Tipi | Classic, Percent, Seperators, Tilde |
FNC1 Tipi | None, Firstposition, Secondposition, GS1 |
Renk | Barkod rengi. |
Zemin Renk | Barkod zemin rengi. |
Kaynak:
Kaynak sekmesi üç bölüme ayrılmıştır. Bu bölümler.
Ekran | ![]() Bu bölümde serbest yazılar yazmak içindir. 1 boyutlu barkod formatları Türkçe karakterleri desteklememektedir. |
Database | ![]() Bu bölümde veri tabanındaki alanları bağlayabilirsiniz. Alanlar sütununa tıkladığınızda veri tabanındaki tüm alanlar gelir, bu alanlardan sayısal, tarih veya metin alanlarını seçebilirsiniz.
|
Script | ![]() Bu bölümde özel işlemler için kullanılır. Birden fazla data alanını eklemek, data alanlarını toplamamak veya yukarıdaki resimlerde görüldüğü gibi data alanlarının önüne veya sonuna yazılar yazmak gibi işlemleri yapabilirsiniz. Formül tuşuna basıldığında yapıla bilinecek işlemler ekrana gelir ve sizi yönlendirir. |
Pozisyon:
Bu sekmede barkodun içinde bulunduğu dikdörtgen alanının koordinatları yüksekliği, genişliği ve açısı gibi değerleri değiştirebilirsiniz.
X | Barkod dikdörtgenin etiketteki x veya sol üst başlangıç yeri. |
Y | Barkod dikdörtgenin etiketteki y veya alt bitiş yeri. |
Genişlik | Barkod alanının genişliği. |
Yükseklik | Barkod alanının yüksekliği. |
Açı | Barkod alanının 0..360 arası açısı. (Eski okuyucular 0,90,180,270,360 açıları dışındaki değerdeki açılarda barkodları okuyamamaktadır.) |
This Post Has 0 Comments