Hosting Satın Alma Önerileri Lütfen Dikkat!
Hosting (web barındırma alanı) web sitenizin yayını için kullandığınız alandır. Bir domain (alan adı) satın aldıktan sonra, web sitenizi bu domain altında yayınlamak, ayrıca email kullanmak için bir hosting satın almanız gerekiyor.
Hosting alırken çok farklı fiyatlarla karşılaşmışsınızdır. A firmasında 40 TL’ye Sınırsız Hosting! verirken, B firmasında 500 MB kapasiteli hosting 200 TL ye satmasını nasıl açıklarsınız?
Hosting fiyatları nasıl belirliyor?
A firması Yıllık 10.000 TL’ye kiraladığı sunucuda 500 hosting barındırır ve sunucu kaynaklarını bu 500 hosting arasında paylaştırırken, B firması da aynı özelliklerdeki ve aynı fiyatla kiraladığı sunucuda 100 hosting barındırır. Dolayısıyla A firmasının hosting maliyeti 20 TL, B firmasının hosting maliyeti 100 TL olacaktır.
A firması sistem kaynaklarını 500 hosting arasında paylaştırırken, B firması sunucu sistem kaynaklarını 100 hosting arasında paylaştıracaktır.
Yani bir diğer deyişle B firmasının hosting fiyatları yüksek olacak, ancak hosting hızı, A firmasının teorik olarak 5 katı olacaktır. Bu da sayfa yükleme hızı, veritabanına ulaşma hızı, disk yazma okuma hızı gibi etkenlerle sitenizin hızına yansıyacaktır. Hız google için oldukça önemlidir. Hızlı siteler arama sonuçlarında ön sıralara çıkma konusunda avantajlıdır.
Web alanının yüksek oluşu hosting hızında etkilimidir?
Değildir. Web alanı dosya saklama boyutunuzla ilgilidir. Sunucu hosting hızında etkili değildir. Hosting alanınızın hızını etkileyen faktör, sunucunuzdaki hosting başına düşen sistem kaynaklarıyla (Ram, CPU) doğru orantılıdır.
Zaten ucuz hosting satan firmalar sayfalarında küçük puntolarla şu cümleyi yazarlar “Sistem kaynaklarının %25’ini ya da daha fazlasını 90 saniyeden uzun süre kullanılamaz.” Bu da, joomla, wordpress gibi veritabanı kullanan sitelerin deyim yerindeyse “kağnı gibi” çalışmasına yol açar.
Hosting alanını nasıl seçmelisiniz?
Disk kapasitesi: Toplam dosya boyutunuzun 3 katı bir disk kapasitesi yeterli olacaktır (1 asıl, 2 yedek tutulduğunu varsayarsak). Sitelerin %95’i için 1 GB kapasiteli bir disk alanı yeterlidir. (sınırsız disk alanı sadece göz boyamak için kullanılan bir terimdir. Hiç bir sistemde sınırsız bir disk alanı olmaz!)
Email: Şirketinizde kaç email kullanacaksanız buna en yakın email paketi içerek hosting sizin için yeterlidir. Email sayısının çok olmasının size ekstra bir katkısı olmaz. Ancak email kotası önemlidir. İletilerinizin bir kopyasını sunucuda bırakıyor ve şirket dışında webmail kullanarak maillerinize bakıyorsanız, email kotasının minimum 2GB olması gerekir. Ancak webmail kullanmıyor ve maillerinizin Outlook gibi programlarla bilgisayarınıza indiriyorsanız 500 MB email kotası sizin için yeterli olacaktır.
Sunucu işlemci paylaşımı: İşlemci paylaşımı web sayfanızın çalışma ve yükleme hızını doğrudan etkiler. İşlemci hızı kısıtlanıyorsa, sunucunun yoğun kullanıldığı zamanlarda sayfa yüklemeniz yavaşlayacaktır. İşlemci kısıtlaması olmayan sunucuları tercih etmelisiniz. (Sunucu başına daha az sayıda hosting barındıran firmalarda bu kısıtlama olmaz. Yukarıdaki örnekte B firması)
Sunucu RAM boyutu: Ram kısıtlaması web sayfanızın yükleme hızını doğrudan etkiler. (Sunucu başına daha az sayıda hosting barındıran firmalarda genellikle bu kısıtlama olmaz. Örn. B firması)
Hosting paketinizdeki diğer özellikler web sitenizin yazılımıyla ilgilidir. Örnek verecek olursak, Joomla, WordPress gibi PHP ve mysql kullanan bir içerik yönetim sistemi kullanacaksanız Linux sunucu kullanmalısınız. Sitenizi ASP, .NET ile yapacaksanız Windows sunucular seçmelisiniz. Statik HTML site kullanacaksanız, Windows yada Linux farketmez, ikisinden birini kullanabilirsiniz.
Aso olarak kurumsal müşterilerimiz için, her sunucuda sınırlı sayıda hosting alanı olan, sistem kaynaklarının sürekli kontrol altında olduğu, Asla RAM ve işlemci kısıtlaması olmayan yeni nesil İ7@ ve Xeon® sunucular kullanıyoruz. Fiyatlar ve detaylı bilgi için www.asoregister.com sitemizden bilgi alabilirsiniz.
This Post Has 0 Comments